Continutul Principal

Proiectul Legii Antițigămism reprezintă o reacție la discriminare și la ineficiența pe care o avem, la nivel național

Data: 9 ianuarie 2021

Președintele României a promulgat legea care cuprinde măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului. În lege se regăsesc inclusiv pedepse cu închisoarea pentru acţiuni de ură împotriva romilor. Potrivit legii, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani. Pentru a afla părerea specialiștilor despre conținutul legii, dar și despre limitele pedepselor, Ziarulprofit.ro a discutat cu Anca Bălășoiu, avocat, Expert Egalitate de Șanse și Non discriminare.

1. Ce parere aveti despre promulgarea legii antitiganism, cat si despre cuprinsul acesteia?

Proiectul Legii Antițigămism reprezintă, în opinia mea, o reacție la discriminare și la ineficiența pe care o avem, la nivel național, în a combate acest fenomen. Poate vi se pare ciudat, dar mi-aș fi dorit ca un asemenea proiect să nu fie necesar. Adică, să avem o legislație bine pusă la punct pe antidiscriminare,  astfel încât să se garanteze respectarea drepturilor tuturor minorităților, nu doar a celei rrome.

2. Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, confecţionează vând sau răspândesc astfel de simboluri şi între 1 şi 5 ani pentru cei care distribuie sau pun la dispoziţia publicului materiale din aceeaşi categorie. Opinia publica comenteaza despre limitele acestor pedepse. Din punct de vedere juridic, ce ne puteti spune?

Sancțiunile prevăzute în proiectul de lege sunt medii, ca severitate. Pentru a le analiza corespunzător, trebuie să înțelegem valorile și drepturile pe care această lege dorește să le protejeze. Discriminarea afectează foarte multe aspecte ale vieții unei persoane, de la vârstă fragedă – dreptul la educație, la asistență medicală, la viață privată. Foarte mulți indivizi din etniile minoritare devin stigmatizați de opinia publică, chiar de cei apropiați- colegi, profesori – iar acest fapt poate deveni un motiv de înstrăinare a individului față de societate, cu consecințe semnificative pentru dezvoltarea sa viitoare. Dacă aprofundăm aceste consecințe, cred că putem ajunge la concluzia că sancțiunile sunt necesare, în domeniul antidiscriminării.

3. Considerati ca ar trebui modificata/adaptata contextului actual?

Orice lege poate suferi modificări, după promulgare și până la abrogare, adică atât timp cât este în vigoare. Este de esența legiferării apariția mai întâi a fenomenului social ce necesită a fi reglementat și, abia ulterior, a legislației aferente. Cu siguranță că, pe măsură ce se va aplica, și asupra acestei legi se va mai interveni cu modificări. Mi-as dori ca simpla intrare în vigoare a Legii în discuție să reprezinte un punct zero, de la care societatea noastră să conștientizeze că discriminarea este o faptă gravă, care crează consecințe pe termen lung, că este important să-i respectăm pe toți membrii societății, valorile și cultura lor proprie și să înțelegem că, mai presus de toate, suntem egali în drepturi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.