Continutul Principal

Avertismentul eurodeputatului Corina Crețu: Cele 80 de miliarde de euro pentru România sunt momentan doar pe hârtie. Urmează o muncă căreia Guvernul trebuie să-i facă față

Data: 21 iulie 2020

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a avertizat marți că urmează o muncă de convingere căreia Guvernul României trebuie să-i facă față, după ce țării noastre i-au fost alocate aproximativ 80 de miliarde de euro în baza acordului privind bugetul și relansarea UE convenit de șefii de stat sau de guvern reuniți la Bruxelles.

Fostul comisar european pentru politică regională, care a lucrat la propunerea inițială a Comisie Juncker, a subliniat că sumele alocate României sunt în prezent “doar pe hârtie” și a precizat că banii vor deveni realitate doar dacă se fac proiecte.

După patru zile de negocieri intense în Consiliul European, României i s-au alocat aproape 80 miliarde EUR. Însă în acest moment, sumele sunt doar pe hârtie. Urmează o muncă de convingere căreia Guvernul trebuie să-i facă față și pentru care sper că pregătirea a început deja. E important ca, din această fază, România să aibă un portofoliu foarte solid cu care va negocia sumele care să îi fie alocate din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și din Fondul de Relansare Economică a EU. Acești bani vor deveni realitate doar dacă se fac proiecte, iar experiența din anii precedenți ne arată că România nu a reușit decât o absorbție modestă în raport cu ambițiile sale de acum“, a spus Corina Crețu.

Actual eurodeputat, Corina Crețu a fost comisar european pentru politică regională în perioada 2014-2019, mandat în care a fost responsabilă atât de alocările bugetare rămase din Cadrul Financiar Multianual 2007-2013, cât și cele disponibile în perioada 2014-2020. La finalul mandatului său de comisar european, Comisia Europeană aprobase deja 54 de proiecte depuse de România în perioada 2014-2019, în valoare de peste 5 miliarde de euro. De altfel, și pentru perioada 2007 – 2013, comisarul Corina Crețu a aprobat 16 proiecte retrospective, în valoare aproape de 1,3 miliarde de euro.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață, de la Bruxelles, că România a obținut 79,9 miliarde de euro din acordul privind bugetul și relansarea UE convenit de liderii statelor membre ale Uniunii Europene. Șeful statului a spus că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.

“Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. (…) Am obținut pentru România o sumă impresionantă: 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene”, a spus Iohannis, după unul dintre cele mai lungi summit-uri din istoria Uniunii Europene.

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte și ceilalți șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au ajuns luni noapte la un acord fără precedent într-un context extraordinar. După tratative maraton la primul summit “în persoană” după izbucnirea pandemiei, cei 27 de lideri europeni au aprobat pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus, un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro. De asemenea, liderii europeni au depășit dificultățile și în ce privește condiționalitățile, iar acordarea fondurilor europene va fi supusă în premieră criteriului respectării statului de drept, în timp ce acordarea granturilor din cadrul NGEU va fi evaluată din perspectiva obiectivelor cuprinse în recomandările specifice de țară. Acordul între șefii de stat sau de guvern a fost obținut la ora 6:30, marți dimineață, după patru zile și patru nopți de negocieri, transformând acest summit într-unul dintre cele mai lungi din istoria Uniunii Europene.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.